PR:Videopäivitys: Näytteenottoa suljetulla vyöhykkeellä

From Nuclear Heritage
Revision as of 20:16, 8 September 2014 by Falk (talk | contribs) (Created page with "Tervehdys Kysymys kuuluu haluammeko että jokamiehenoikeudet, arvokas ja elövö osa ylisukupolvista ja valtiotakin vanhempaa oikeusperinnettämme, säilyvät vai luovutammek...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

Tervehdys

Kysymys kuuluu haluammeko että jokamiehenoikeudet, arvokas ja elövö osa ylisukupolvista ja valtiotakin vanhempaa oikeusperinnettämme, säilyvät vai luovutammeko ne reippain ottein yhtiövallalle. Tästäkin on kysymys, kun kamppailemme oikeudestamme kulkea ja tarkkailla kaivoksen toiminta-aluetta ympäröivää asumatonta ja rakentamatonta aluetta.

Poliisiasetus avasi portin sellaiseen maailmaan, johon en suomalaisena haluaisi mennä. Yhteisen ympäristön yksityistäminen suljetuiksi vyöhukkeiksi ei palvele yhteiskunnan eikä kansalaisten etua.

Kiitokset kuitenkin talvivaaralle inspiraatiosta tömän videon leikkaamiseen.

terv Hannu Hyvönen

https://www.youtube.com/watch?v=RTklDLbuFyg&feature=youtu.be


Tiedote 5.9.2014 / Stop Talvivaara - kansanliike vesistöjen puolesta
http://www.stoptalvivaara.org/fi/tiedote05092014.html


Ensimmäiset sakot näytteiden ottajille - Stop Talvivaara vetoaa sisäministeriin poliisiasetuksen muuttamiseksi

Kuuden hengen näytteenottoryhmä johon kuului sekä Stop Talvivaara-liikkeen aktiiveja että ympäristöstä huolestuneita kansalaisia kävi Ylä-Lumijärvella lauantaina 9.8.2014 ottamassa vesi- ja sedimenttinäytteitä. Alue ei kuulu kaivospiiriin, mutta yhtiö on hankkinut pahoin saastuneen lammen ja sen ympärysmaat haltuunsa. Vuoden alusta astui voimaan Talvivaaran aloitteesta säädetty liikkumiskieltoasetus, joka määritteli Talvivaaran ympärille huikean 30 km2 liikkumakieltoreviirin.

Näytteenottajien palatessa maastossa vastassa oli kaksi vartiointiliikkeen autopartiota jotka väittivät ryhmän rikkoneen liikkumiskieltoasetusta. Ryhmä kiisti tämän, sekä siksi että kieltoalueen merkintä ei täytä asetuksen määräyksiä, ja koska kansalaisten näytteidenotto Vuoksen vesistön latvalla sijaitsevasta myrkkypommista oikeuttaa häiriöttömän käynnin.

Seuraavalla viikolla ryhmässä olleet saivat tekstiviestillä tai puhelimitse kehotuksen hakea sakotusmääräys poliisiasemalta. Näytteiden ottajille oli määrätty 10 päiväsakkoa kullekin, mutta ketään ei oltu kuultu eikä kuulusteltu.

Ylä-Lumijärven vedessä näytteenottajia kiinnosti mm. tallium, pieninäkin pitoisuuksina myrkyllinen aine, jota on aiemmin löydetty Talvivaaran saastuttamilta alueilta. Koko ryhmä kiisti syyllistyneensä rikokseen ja asia päätynee käräjäoikeuden käsittelyyn.

Ryhmän jäsen dokumentaristi Hannu Hyvönen on lisäksi kirjoittanut sisäministeri Päivi Räsäselle pitkän muistion kansalaisten oikeusturvasta Talvivaaran rikosvyyhden keskellä. Stop Talvivaara-liike vetoaa, että sisäministeri poistaisi Talvivaaran ympäriltä kohtuuttoman suojavyöhykkeen.

- On vaikea kuvitella, että ministeri suomessa allekirjoittaisi poliisiasetuksen tieten tahtoen estämään kansalaisten oman elinympäristönsä suojelua ja varjelua. Mutta näin kuitenkin Talvivaara-yhtiö asetusta poliisien avustamana Kainuussa käyttää.

Lisätietoja:

  • Hannu Hyvönen: +358 44 2003654
  • Jari Natunen: +358 40 7713781

Linkit:

  • Kirjelmä sisäministeri Räsäselle lisätään tiedotesivulle n. klo 13:00.


http://www.stoptalvivaara.org
mediadesk AT stoptalvivaara DOT org[1]


  1. For protection against automatic email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol and "DOT" by the dot-character (".").