PR:Vaarallinen alue Talvivaaran ympärillä huolestuttaa

From Nuclear Heritage
Revision as of 14:49, 5 July 2013 by Falk (talk | contribs) (Protected "PR:Vaarallinen alue Talvivaaran ympärillä huolestuttaa": spam protection (‎[edit=autoconfirmed] (indefinite) ‎[move=autoconfirmed] (indefinite)))
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

Tiedote 24.6.2013 / Stop Talvivaara - kansanliike vesistöjen puolesta
Tiedote 24.6.2013 / Stop Talvivaara - kansanliike vesistöjen puolesta


Aktivistit levittivät varoituskylttejä maastoon

Vaarallinen alue Talvivaaran ympärillä huolestuttaa

Stop Talvivaara–kansanliike aloitti tänään Talvivaaran kaivospiirin ja ympärysalueiden vaaramerkinnät. Mukaan aktioon oli pyydetty Rumon Kaivoskapina-leirin nuoria aktivisteja.

  • On hienoa, että nuoret jakavat huolemme ja tulevat tutustumaan tilanteeseen. Tässä tilanteessa jossa kaivosboomi uhkaa vesistöjä ja elinympäristöjä läpi maan, tarvitaan kuitenkin enemmän kuin kapinaa. Tarvitaan kansannousu vesistöjen puolesta, tervehti Hannu Hyvönen Stop Talvivaara- liikkeestä kaivosleirin aktivisteja.

Stop Talvivaara esitteli ilmakuvista ja kartoilta saastuneita ja kulkijoille vaarallisia alueita.

  • Arviomme mukaan alue jossa käyttörajoituksia ja varoituksia tarvitaan on ainakin 100 km2, sanoi Aaro Heikkinen, joka toimii Iisalmen Luonnonystävien palkkaamana kenttätyöntekijänä Vuoksen latvavesistöjen alueella.
  • On erikoista, että sen enempää kaivosyhtiö kuin viranomaisetkaan eivät ole saaneet aikaan edes varoituksia näille alueille. Ei voida olettaa, että suomalaiset tai ulkomaiset turistit osaisivat näitä kohteita varoa.

Paikalla ollut ammattikalastaja Raimo Tervonen kertoi omia havaintojaan kaivoksen päästöjen vaikutusalueesta.

  • Kalastusrajoituksia ei tarvita enää Kivijärveen josta kalat ovat jo paenneet alavirtaan. Nyt sama ilmiö on tapahtumassa Laakajärven pohjoisosissa. Päästöjen tarkkailun lisäksi pitäisi puhua siitä, miten tämä jatkuvasti laajeneva saastutus saadaan loppumaan ja miten aiheutetut vahingot korjataan.

Stop Talvivaara- kansanliike pitää kesän ajan tukikohtaa Lahnasjärven erämiesten metsästysmajalla, joka sijaitsee Lahnasjärven kylän laidalla noin 6 kilometrin päässä kaivospiirin rajasta. (Sirviönlehdon tien ja Viinamäen tien risteys). Kesän aikana on tarkoitus paitsi levittää varoituskylttejä maastoon, myös kartoittaa kaivospiirin ulkopuolella olevat lähteet ja tutkia niiden veden kuntoa.

  • Maavaraisissa hätäaltaissa on useita miljoonia kuutioita myrkyllisiä uraanipitoisia nesteitä. On vain ajan kysymys milloin vaikutukset näkyvät ympäristön pohjavesissä.


Lisätietoja & kuvia:
http://www.stoptalvivaara.org
Kuvia tämän päivän aktiosta nähtävissä kansanliikkeen nettisivuilla klo.
17 jälkeen.

Hannu Hyvönen
p. 0442003654


  1. For protection against automatical email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol.