PR:URAANIN ETSINTÄSUUNNITELMAT RANUALLA HERÄTTÄVÄT RUNSAASTI VASTUSTUSTA

From Nuclear Heritage
Jump to navigationJump to search

Lehdistötiedote 7.11.2009
Vapaa julkaistavaksi heti

Lappilaiset uraanivoimaa vastaan ry ja Ranua Rescue Areva Mining Monitors

URAANIN ETSINTÄSUUNNITELMAT RANUALLA HERÄTTÄVÄT RUNSAASTI VASTUSTUSTA

Lappilaiset uraanivoimaa vastaan ry, Portimo-Saukkojärvi-Tolja kylätoimikunta sekä Saukkojärven kotiseutu- ja museoyhdistys ry järjestivät yhdessä Ranua Rescue -kampanjan kanssa tänään uraanin etsintöjä vastustavan mielenilmauksen Ranualla. Tämä suurin ja näyttävin Ranuan historiassa järjestetty mielenilmaus keräsi paikalle peräti 80 uraanin vastustajaa. Vastustajat olivat pääosin kotoisin Ranualta ja Pohjois-Suomesta, mutta kymmenkunta ihmistä saapui paikalle myös muualta Suomesta, sekä Saksasta, Belgiasta ja Skotlannista.

"Ydinvoimalat tarvitsevat uraania polttoaineekseen. Ydinvoima ei uhkaa siten ihmisten elämää ja terveyttä vain onnettomuuksien sattuessa. Ydinjäteongelmaa ei ole ratkaistu ja uraanin louhinta ja prosessoiminen tuottaa hirveät määrät matala-aktiivista jätettä. Altistuminen matala-aktiivisen jätteen säteilylle lisää viimeaikaisten tutkimusten mukaan lapsuusajan syöpätapausten määrää valtavasti. Emme voi vastustaa ainoastaan oireita, eli ydinvoimaloita, käymättä käsiksi ongelman juuriin eli uraanikaivostoimintaan." sanoo Falk Beyer, mielenosoituksen osanottaja Saksasta.

Kulkue lähti klo 12.00 Ranuan kunnantalon pihalta Ranuan Hillatorille. Hillatorilla järjestävien tahojen edustajat pitivät puheita ja yleisö sai nähdäkseen kaksi pienoisnäytelmää,. Toisessa näytelmässä Ranuan kunnanvaltuutetut esitettiin lammaslaumana, jossa väärin määkivät yritetään vaientaa ja toisessa Areva -yhtiö esiintyi pikkusisartaan Ranuaa kiusaavana veljenä, jota äidin täytyy komentaa.

"Mielenilmaus oli värikäs ja se sai todella hyvin näkyvyyttä tärkeimpään kauppa-aikaan. Hillatorilla kuuntelimme puheita ja ranualaisen kunnavaltuutetun Hannu Niemisen kirjoittamat sketsin naurattivat. Tapahtumasta jäi erittäin positiivinen mieli ja kaikkein eniten ilahduttu se, että paikalla oli meidän vanhempien aktiivien lisäksi paljon nuoria perheitä Ranualta", ranualainen kansalaisaktiivi Kaisa Kaikkonen kuvailee tunnelmia.

Alue, jonka Areva haluaa käyttöönsä Ranuan ja Rovaniemen kuntien alueella on yli 100 neliökilometsin kokoinen. Alueen välittömässä läheisyydessä on toimiva vedenottamo ja alueella harjoitetaan poronhoitoa. Alueen eteläosa on Simojoen valuma-alueella. Natura-alueeseen kuuluva Simojoki on Suomen viimeisiä vapaita keskisuuria jokia ja luontoarvoiltaan tärkeä. Alueen läheisyydessä asuu noin 60 taloutta ja runsaasti lapsiperheitä. Ranuan kunnanvaltuusto äänestää kannastaan Areva Resouces Oy:n valatushakemukseen 16.11.2009.

Mielenilmauksen jälkeen järjestettävässä seminaarissa puhuu mm. saksalainen uraanin terveysvaikutusten asiantuntija, fysiikan tohtori Inge Schmitz-Feuerhake (klo 16:30, Ranuan ala-asteen koulu, Aapiskuja 6).

Kuvia mielenilmauksesta on noudettavissa klo 16.00 lähtien osoitteesta:


Lisätietoja:

  • Mielenilmauksesta: Lappilaiset Uraanivoimaa vastaan ry, Leena Koivunen 050 3828997
  • Ranua Rescue -kampanja ja seminaari: Tarna Kannisto 040 7319823
  • Mielenosoitukseen Saksasta osallistuva Falk Beyer: +44 7624 194877 (saksa/englanti)