PR:URAANINKAIVOSTEN VASTUSTUS VOIMISTUU RANUALLA: MIELENOSOITUKSESSA JA YLEISÖTILAISUUDESSA 7.11.2009 TIEDOTETAAN URAANIVOIMASTA JA JAETAAN KOKEMUKSIA MAAILMALTA

From Nuclear Heritage
Jump to navigationJump to search

Lehdistötiedote 6.11.2009
Julkaisuvapaa heti
Ranua Rescue Areva Mining Monitors

URAANINKAIVOSTEN VASTUSTUS VOIMISTUU RANUALLA: MIELENOSOITUKSESSA JA YLEISÖTILAISUUDESSA 7.11.2009 TIEDOTETAAN URAANIVOIMASTA JA JAETAAN KOKEMUKSIA MAAILMALTA

Kansainvälisesti tunnettu uraanin terveysvaikutusten asiantuntija, fysiikan tohtori Inge Schmitz-Feuerhake luennoi uraaniteollisuuden vaikutuksia käsittelevässä yleisötilaisuudessa Ranualla lauantaina 7.11.2009. Ranua Rescue -kampanja järjestää tilaisuuden Ranuan ala-asteella, Aapiskuja 6, klo 15.00 alkaen. Samana päivänä Lappilaiset uraanivoimaa vastaan ry, Portimo-Saukkojärvi-Tolja kylätoimikunta sekä Saukkojärven kotiseutu- ja museoyhdistys ry järjestävät uraanin etsintöjä vastustavan mielenosoituksen Ranualla. Mielenosoituskulkue lähtee kunnantalon pihalta Aapiskujalta klo 12.00.

"Uraaniteollisuus jättää aina karmean jäljen ympäristöön, jossa se on päässyt kaivostoimintaa harjoittamaan. Paikallisten asukkaiden on nyt aika herätä: Areva suunnittelee moukaroivansa Lapin puhtaan luonnon ja elinkeinot uuteen uskoon.", kertoo Leea Parhiala Ranua Rescue -ryhmästä Tampereelta.

Ranua Rescuen yleisötilaisuudessa keskitytään uraaniteollisuuden vaikutuksiin paikalliselle väestölle. Lapissa uraanikaivostoiminta olisi terveysriski väestölle ja uhka matkailulle, luontaiselinkeinoille ja poronhoidolle. Tilaisuudessa pohditaan myös kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksia tilanteessa, jossa paikallista yhteisöä on vastassa vaikutusvaltainen ja varakas teollisuudenhaara. Tilaisuudessa luennoivat Bremenin yliopistossa työskennellyt fysiikan tohtori Inge Schmitz-Feuerhake, antropologi Ulla Valovesi sekä opettaja ja kansalaisaktivisti Ulla Klötzer.

Kaikille avoin infotilaisuus järjestetään vastapainoksi viranomaispainotteiselle, yleisöltä suljetulle tilaisuudelle. Ranuan kunta järjesti kunnanvaltuutetuille suljetun infotilaisuuden keskiviikkona 14.10.2009, jossa alustajina olivat edustajat Säteilyturvakeskuksesta, Työ-ja elinkeinoministeriöstä ja Lapin ympäristökeskuksesta. Tilaisuudessa esittävät kommentointipuheenvuoronsa kaivosyhtiö Arevan edustaja sekä Lappilaiset uraanivoimaa vastaan -yhdistyksen kutsuma asiantuntijavieras. Ranuan kunnanvaltuusto äänestää kannastaan Areva Resources Finland Oy:n valtaushakemukseen 16.11.2009.

Ranua Rescue -kampanja on perustanut paikallisten ihmisten tuella Arevan toimintaa tarkkailevan leirin Ranuan Asentolamminojalle. Koko Suomen kattava ja kansainvälinen Ranua Rescue on Suomen ensimmäinen maastoon jalkautunut kampanja uraanihankkeiden pysäyttämiseksi. Kampanjan puitteissa on vedottu paikallisiin kunnan valtuutettuihin ja järjestetty mielenosoituksia useilla paikkakunnilla myös kansainvälisesti.

Tilaisuuden luennoitsijoita on mahdollisuus haastatella 7.11 klo 14.00-15.00 Ranuan ala-asteen koululla, Aapiskuja 6. Lisätiedot ja ennakkoilmoittautumiset perjantain 6.11 aikana: Tarna Kannisto, puh. 040-7319823

Mielenosoituksessa ja yleisötilaisuudessa on tavattavissa uraanikaivoshankkeiden vastustajia Ranualta, Rovaniemeltä ja muualta Suomesta ja Euroopasta.

Yleisötilaisuuden ohjelma:

  • 15:00-15:30 Opettaja ja ydinvoima-aktivisti Ulla Klötzer: "Uraanin elinkaari ja jätteet".
  • 15:30-16:00 Antropologi Ulla Valovesi: "Ydinvoimateollisuus ja ympäristörasismi. Uraanin louhinta, ydinkokeet ja ydinjätteet alkuperäiskansojen mailla Lounais-Yhdysvalloissa."
  • 16:00-16:30 Keskustelua kahvin kera, lyhyt tauko.
  • 16:30-17:30 Fysiikan tohtori Inge Schmitz-Feuerhake, työskennellyt professorina Bremenin yliopistossa: "Uraanikaivostoiminnan terveysvaikutukset työntekijöihin ja asukkaisiin, kokemukset Saksasta" Luento englanniksi tai saksaksi, tulkkaus suomeksi.
  • 17:30-18:00 Keskustelua kahvin kera.
  • 18.00-18.30 Tervehdyksiä muilta uraanikaivoksia vastustavilta liikkeiltä Suomesta ja muualta maailmasta.
  • 18:30-19:00 Loppukeskustelu, kiitokset ja seminaarin päätös

Lisätietoja:

  • Lisätietoa yleisötilaisuuden ohjelmasta ja Ranua Rescue -kampanjasta: Tarna Kannisto 040-7319823
  • Mielenosoitukseen Saksasta osallistuva Falk Beyer: +44 7624 194877 (saksa/englanti)

Sähköposti: ranuarescue AT gmail.com[1]
Kampanjan blogisivut: http://ranuarescue.blogspot.com


  1. For protection against automatical email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol.