PR:Tutkija: Turvallinen ydinjätteen loppusijoitus on mahdotonta

From Nuclear Heritage
Jump to navigationJump to search

Lehdistötiedote - julkaisuvapaa välittömästi torstaina 10.6.2010

Lehdistötilaisuus ja puhe eduskunnan Kansalaisinfossa:

Tutkija: Turvallinen ydinjätteen loppusijoitus on mahdotonta

Keskiviikkona 16. kesäkuuta saksalainen tutkija ja journalisti Falk Beyer pitää puheen ydinjätteen loppusijoituksen haasteista kello 12 eduskunnan Kansalaisinfossa. Tilaisuus alkaa lehdistötilaisuudella, jota seuraa esitelmä otsikolla „ Ydinjätteen sijoituskatastrofi Saksassa“. Kansanedustaja Pentti Tiusanen kutsui Beyerin puhumaan Saksan kokemuksista loppusijoituspaikoista.

Sopivien loppusijoituspaikkojen etsintä erilaisille radioaktiivisille materiaaleille Saksassa alkoi 1960-luvulla entisten Itä- ja Länsi-Saksan valtioiden alueilla. Vuosikymmeniä yli 30 kaupallista ydinreaktoria oli toiminnassa Saksassa. Tänä päivänä 17 reaktoria tuottaa yhä sähköä 12 paikassa Saksassa. Neljä loppusijoituspaikkaa on ollut joko käytössä, niillä on yhä toimintalupa tai niitä on esitetty loppusijoituspaikoiksi. Näin ollen Saksassa on paljon kokemusta loppusijoitukseen liittyvistä kysymyksistä.

Falk Beyer tutki useiden vuosien ajan viimeistä loppusijoituspaikkaa sen ollessa toiminnassa, Morslebenin sijoituspaikkaa Sachsen-Anhaltissa lähellä entistä Saksojen rajaa. Hän perusti Morslebenin arkiston; itsenäisen, nykyään 2800 kappaleen kokoelman dokumentteja, jotka koskevat entistä keskeistä, koko Länsi-Saksan loppusijoituspaikkaa. Tutkimuksen tarkastelukohteena olivat sijoituspaikan valinta, geologiset valintakriteerit ja haasteet, turvallisuuskysymykset, poliittiset taustat ja kamppailut sekä myös jätteensijoitustekniikat, joita on käytetty radioaktiivisen varastoinnin yhteydessä. Beyer julkisti tutkimuksen (Magdeburgin yliopisto) turvallisuuskysymyksistä Morslebenissa sekä kirjan Länsi-Saksan laitokseen liittyvästä historiasta.

”Ydinvoimalat tuottavat valtavia määriä vaarallista korkea-aktiivista ydinjätettä– se ei ole ainoastaan riski ihmisille ja ympäristölle tässä hetkessä, mutta myös kaikille tuleville sukupolville noin 1000000 vuodeksi eteenpäin”, tutkija ja journalisti toteaa. Yhtään turvallista loppusijoituspaikkaa ei ole perustettu missään paikassa maailmassa 50 vuoteen – ja joka tapauksessa Saksan hallitusta neuvovien tieteilijöiden mukaan tavoite turvallisesta loppusijoituspaikasta on yleensäkin mahdotonta.

Loppusijoituksen haasteita esitellään käyttäen esimerkkinä ydinjätetilannetta Saksassa. Puheessa käsitellään myös pohjoismaista käsitettä ydinjätteen loppusijoituksesta ja osoitetaan mitä vielä pahempia vaikeuksia tämä malli toisi tullessaan. Beyer selittää yleiset haasteet, mitkä tekevät ydinjätteen pitkän aikavälin säilytyksestä mahdotonta, kuten myös erityishaasteet, jotka voidaan teoreettisesti osoittaa ratkenneen, mutta mihin tänäkään päivänä ei ole vielä missään maailmassa käytännön ratkaisua. Lehdistötilaisuus ja esitys pidetään englannin kielellä.


Hyvä toimitus,
Olette lämpimästi tervetulleita lehdistötilaisuuteen ja seuraavaan esitykseen eduskunnan Kansalaisinfoon (Pikkuparlamentti, Arkadiankatu 3). Mahdollisista kysymyksistä voi etukäteen olla yhteydessä puhujaan falkbeyer AT gmx.de[1] taib+358-41-7243254.

--

Nuclear Heritage Network
Internet-sivu: http://nuclear-heritage.net
Sähköposti: contact AT nuclear-heritage.net[1]

Tämän lehdistötiedotteen on tuottanut ”Nuclear Heritage Network”. Verkosto koostuu kansainvälisestä ydinvoiman vastaisten aktiivien joukosta. Tämä epämuodollinen liittymä tukee maailmanlaajuista ydinvoiman vastaista työtä. Nuclear Heritage Networkilla ei ole tunnusta, ei standardimielipidettä eikä edustajia. Kaikki verkoston aktiivit puhuvat omasta tai edustamansa ryhmän puolesta.

  1. 1.0 1.1 For protection against automatical email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol.