PR:Talvivaaran jätevedet leviämässä hallitsemattomasti maastoon Lumijoella

From Nuclear Heritage
Revision as of 13:09, 29 March 2013 by Falk (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

Tiedote 27.3.2013 / Stop Talvivaara


Talvivaaran jätevedet leviämässä hallitsemattomasti maastoon Lumijoella

Talvivaara aloitti tiistain vastaisena yönä jätevesiensä juoksuttamisen etelään, Vuoksen vesistön suuntaan. Alueella tehtyjen uusien maastohavaintojen mukaan juoksutus ei kuitenkaan tapahdu hallitusti: jätevettä valuu Lumijoella kontrolloimattomasti alueille, minne sitä ei kuuluisi mennä. Toiminta on keskeytettävä välittömästi.

Kainuun ELY-keskuksen ylitarkastaja Sari Myllyoja kommentoi YLE:n uutisille yhtiön aiemmin aloittamia juoksutuksia seuraavasti:

  • Ottaen huomioon kaivoksen vesitilanteen ja tulevat kevään tulvat, on hyvin tärkeää, että vedet juoksutetaan hallitusti, päätöksen mukaisesti.

Juoksutusoja Lumijoen alueella ei kuitenkaan toimi suunnitellusti. Jätevesi valuu haitallisesti ja kontrolloimattomasti eri suuntiin. Vettä virtaa useista kohdista sinne minne ei pitäisi ja pikku-uomia on siellä täällä. Vettä virtaa Lumijoen latvalta myös jäätä pitkin ylävirtaan - myös yksityisen maanomistajan rantaan joka piti ohittaa juoksutuksilla.

Vaikuttaa siltä että virtaaman määrää oli tänään entisestään nostettu. Yhtiö on yhtä tietoinen - kuten maastoon jalkautuneet vapaaehtoiset näytteenottajatkin - että juoksutusoja ei toimi. Stop Talvivaara-liike vaatii juoksutusten keskeyttämistä välittömästi.

Stop Talvivaara-liike vetoaa, että media lähtee tarkistamaan tilannetta kaivospiirin ulkopuolella.

Yhtiön toiminta on kontrolloimatonkin myös siksi, että päästövesien kokonaispitoisuuksia ja määriä ei ole julkistettu.

Kartta alueelta:

Tämän päivän tilannekuvia pyritään kasaamaan nettisivuille illan mittaan: http://www.stoptalvivaara.org
mediadesk AT stoptalvivaara.org[1]


  1. For protection against automatical email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol.