PR:Suomen hallituksen esitys kahdesta uudesta reaktorista: järjetöntä ja vastuutonta

From Nuclear Heritage
Jump to navigationJump to search

Lehdistötiedote - julkaisuvapaa välittömästi
Helsingissä 23.4.2010

Suomen hallituksen esitys kahdesta uudesta reaktorista: järjetöntä ja vastuutonta

Kiertue tiedottamaan kansalaisia ydinvoiman uhkista Itämeren ympärillä

Keskiviikkona Suomen hallitus ilmoitti että he esittävät eduskunnalle kahden uuden ydinreaktorin rakentamista: lisäreaktoria Eurajoen Olkiluotoon ja Fennovoiman ydinreaktoria, joka olisi saksalainen yhteishanke useiden suomalaisten yritysten kanssa perustaa kolmas ydinvoimalapaikka Suomeen Olkiluodon ja Loviisan lisäksi. Ydinvoimateollisuutta lukuun ottamatta kukaan muu ei tarvitse lisää ydinvoimalaitoksia Suomeen. On häpeä, että suomen vallanpitäjät jakavat saman pedin ydinvoimayhtiöiden kanssa.


Suomen hallituksen käsittämätön päätös tukea vielä uusia reaktoreita on saanut osakseen rajua kritiikkiä ydinvoiman vastaisten aktivistien joukossa Euroopassa ja muualla maailmassa. Hallitus on selvästikin valmis uhraamaan ihmisten terveyden ja ympäristön ydinvoimayhtiöiden voitontavoittelun vuoksi. Ydinvoiman vastaiset ryhmät Itämeren ympärillä suunnittelevat ensi kesälle tiedotuskiertuetta kouluttaakseen ihmisiä voimalaitosten haittavaikutuksista ympäristöön ja alueella eläviin ihmisiin ja kasvattaakseen tietoisuutta ydinvoimaan liittyvistä vaaroista.

Kampanjavetäjä ja aktivisti Falk Beyer: "On hullua ja vastuutonta esittää lisää ydinvoimalaitoksia kasvattamaan entisestään radioaktiivisia päästöjä Itämereen ja lisäämään vakavan onnettomuuden riskiä. Nämä reaktorit tuottaisivat myös valtavia määriä ydinjätettä - vaikka turvallista ratkaisua tämän jätteen pitkäjänteiseen varastointiin ei ole. Pohjoismainen käsitys loppusijoituksesta on törkeä: jätetään myrkyllinen ja radioaktiivinen jäte meren läheisyyteen vain toivoen ja mittauksiin luottaen, ettei vaarallisia aineksia vapaudu. Tämä on arpapeliä koko alueen tulevaisuudella."

Tiedotuskiertue "Stop Nuclear Power - Baltic Sea Info Tour 2010" ydinvoimaloiden vaikutuksista, jätteiden varastoinnista ja uraanikaivoksista Itämeren ympärillä vierailee 13 kaupungissa kahdeksassa maassa alkaen 22.6. ja päättyen 21.8. Kiertue tarjoaa tietoa Itämeren radioaktiivisesta saastumisesta yleisötilaisuuksien avulla ja herättää yleisön kiinnostusta ydinvoiman vaaroihin katutapahtumissa. Kiertue myös vahvistaa ydinvoiman vastaisten organisaatioiden ja yksittäisten kansalaisaktiivien verkottumista Itämeren avulla järjestämällä verkostotapaamisia.

Ydinvoiman vastainen kiertue starttaa Ahvenanmaalta korostaakseen kansainvälistä katsetta, joka kohdistuu Suomen kehityksen suuntaan ydinvoima-asioissa. Se tukee paikallisesti ydinvoiman vastaista kansanliikettä ja aktiivien taistelua valtaa omaavaa ydinvoimateollisuutta vastaan. Ydinvoimateollisuuden edustajat yrittävät herätellä "ydinvoimarenessanssia" maailmassa käyttäen Suomea esimerkkinä. Ydinvoiman vastaiset liikkeet tekevät Suomen hallitukselle selväksi, että heidän on syytä odottaa voimakasta vastustusta ydinvoiman leviämiselle.

"Aloitamme infokiertueen Suomesta eduskuntakauden lopulla, ennen kesälomia. Kiertueen mottona on "Seis ydinvoimalle" ja se on palannut takaisin Suomeen elokuun lopulla eduskunnan aloittaessa työt muistuttamaan olevansa vastavoima ydinvoimalle. Poliitikot eivät pääse ajattelemasta niitä uhkakuvia, joita ydinvoiman suosiminen Suomelle asettaa."

Itämeri on - sitä ympäröivien maiden asiantuntijoiden mukaan - maailman radioaktiivisin vesistö. Ruotsin, Suomen ja Venäjän voimalat ovat suurimpia saastuttajia, lukuun ottamatta Tshernobylin onnettomuudesta tullutta laskeumaa ja Iso-Britannian Sellafieldin ydinvoimalan päästöjä. Esitetyt uudet voimalat, uraanin louhinta ja loppusijoituspaikat kasvattavat radioaktiivisten päästöjen määrää Itämereen ilman mitään vastuuntuntoa.


Lisätietoa Itämeren ympäri käyvästä "Stop Nuclear Power - Baltic Sea Info Tour" kiertueesta on saatavana http://baltic-tour.nuclear-heritage.net . Taustatietoa ydinvoimakysymyksestä ja vastarinnasta ympäri maailman on saatavana verkkosivuilta http://nuclear-heritage.net .


Pyyntö toimitukselle:
Yhteydenotot: media AT nuclear-heritage.net[1] tai Falk Beyer at +358 41 7243254. (saksaksi, englanniksi)


--

Nuclear Heritage Network
Am Bärental 6
D-04720 Ebersbach
GERMANY

WebSite: http://nuclear-heritage.net
E-Mail: contact AT nuclear-heritage.net[1]


This media release is provided by the "Nuclear Heritage Network". It is an international network of anti-nuclear activists. This informal alliance supports the worldwide anti-nuclear work. The Nuclear Heritage Network is no label, has no standard opinion and no representatives. All activists of the network speak for themselves or for the groups they represent.


  1. 1.0 1.1 For protection against automatical email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol.