PR:Onko Talvivaara laillista kaivostoimintaa, ministeri Stubb?

From Nuclear Heritage
Revision as of 17:42, 25 December 2014 by Falk (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

Tiedote 17.11.2014 / Stop Talvivaara - kansanliike vesistöjen puolesta
Jakelu: Media ja sosiaalinen media
Tiedoksi: Pääministeri Alexander Stubb, Eduskunta


Stop Talvivaara kysyy Stubbilta

Onko Talvivaara laillista kaivostoimintaa?

Pääministeri Alexander Stubb suostui ottamaan vastaan 50000 ihmisen allekirjoittaman adressin kaivoksen sulkemiseksi.

  • Tämä oli hieno asia, mutta olisi viisasta lukea adressimme teksti, sanoo Hannu Hyvönen ja viittaa Stubbin lausuntoon jolla hän torjui adressin vaatimuksen.
  • Tämä on laillista, hyvää ja kunniallista kaivostoimintaa, perusteli Stubb kantaansa.

Stop Talvivaara- liikkeen arvion mukaan Talvivaara ei ole hyvää ja laillista kaivostoimintaa oikein miltään osin.

Kaivos on perustettu laittomasti ja väärässä järjestyksessä, sillä satojentuhansien kilojen vuotuinen uraanin rikastaminen salattiin.

Kaivos on myös koko toimintansa ajan rikkonut lakien ja asetusten ja myönnetyn ympäristöluvan lupaehtoja.

Työturvallisuuden laiminlyönnit ovat mittavat ja yksi ihminen menetti henkensäkin laiminlyöntien vuoksi.

Pörssilakeja on rikottu törkeästi. Sijoittajia on petetty.

  • Olet väärässä Alex, kommentoi Hyvönen Stubbin lausuntoa. -Talvivaara ei ole laillista kaivostoimintaam, vaan laittomasti perustettu ja lakeja rikkoen toiminut kokeellinen kaivoshanke.

Koetoimintaa on Stop Talvivaara- liikkeen mukaan tehty riittävästi johtopäätöksien tekemiseen. Talvivaaran mustaliuskeesiintymä ei ole malmivaranto, jota voitaisiin kannattavasti ja siedettävillä ympäristökustannuksilla biokasaliuotuksella hyödyntää. Tämä jättimittakaavassa toteutettu biokasaliuotuskokeilu on päätynyt jättimäisen talouskriisiin jättimäisten ympäristö- ja tuotanto-ongelmien kanssa.

Alkuperäisen ympäristöluvan osalta mitkään lupaukset ja ennakkoarviot eivät ole pitäneet paikkaansa. Ongelmien ytimessä on itse bioliuotus. Jos se toimisi kuten ympäristöluvassa kerrottiin, prosessi tuottaisi lämpömäärän joka haihduttaisi niin paljon vettä että sitä olisi otettava bioliuotuskiertoon suuret määrät lähijärvistä.

Mutta se, että alueelle on kertynyt jo liki 10 miljoonan kuution jätevesikuorma, todistaa sen, ettei bioliuotus ole toiminut luvatulla tavalla. Rankkasateidenkaan syyksi tilannetta ei voida laittaa osoitti Suomen Luonto jo vuonna 2012:

  • Kuinka pääministeri voi yhä uskoa tuohon projektiin joka on itse todistanut oman mahdottomuutensa, kysyy Hyvönen, joka on yksi adressin perustajista.

Työministeri Ihalainen iloitsi Sotkamossa työntekijöiden saamasta joulurauhasta, mutta kaikkien joulurauhaa ei vierailu lisännyt.

  • Meidän vesistöjen äärellä asuvien ihmisten, kalastajien ja matkailuyrittäjien joulurauhako ei ministereitä kosketa, ihmettelee ammattikalastaja Raimo Tervonen. -Miksi valtiovalta suhtautuu meihin haitankärsijöihin kuin meitä ei olisi olemassakaan?

Mutta mitä tehdä tuolle alueelle, jos kaivos suljetaan?

Olavi Saastamoinen Vuoksen vesistön puolesta -kansalaisrtyhmästä ehdottaa, että alueelle perustetaan laaja tuulipuisto tuottamaan Kainuuseen sähköä. Korkealla sijaitseva vedenjakaja-alue on väärä paikka kokeelliselle kaivokselle, mutta hyvä tuulipuistolle.

Video Stubbin ja ministeriryhmän vierailusta:

http://www.stoptalvivaara.org


Lisätietoja:


  1. For protection against automatic email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol and "DOT" by the dot-character (".").