PR:Kainuun ELY-keskuksen ja kaivosyhtiön piittaamattomuus vesien tilasta on röyhkeyden huippu

From Nuclear Heritage
Revision as of 14:43, 24 May 2013 by Falk (talk | contribs) (Protected "PR:Kainuun ELY-keskuksen ja kaivosyhtiön piittaamattomuus vesien tilasta on röyhkeyden huippu": spam protection (‎[edit=autoconfirmed] (indefinite) ‎[move=autoconfirmed] (indefinite)))
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

Tiedote 15.4.2013 / Stop Talvivaara-kansanliike vesistöjen puolesta
http://www.stoptalvivaara.org/fi/tiedote15042103.html


Kainuun ELY-keskuksen ja kaivosyhtiön piittaamattomuus vesien tilasta on röyhkeyden huippu

Talvivaaran uudet vesienjuoksutushakemukset ja ELY-keskuksen vetoomukset hallinto-oikeuteen ovat röyhkeä loukkaus ympäristölainsäädäntöä, oikeuslaitosta, kansalaisia ja kansallisomaisuudeksi laskettavia vesistöjä kohtaan.

Jatkuvalla poikkeusmenettelyjen kaavalla yhtiö ja ELY-keskus pyrkivät mitätöimään ympäristöluvan velvoitteet ja määräykset. Yhtiö ja ELY-keskus ovat toiminnallaan allekirjoittaneet lupauksen, että "emme tule noudattamaan ympäristölupaa, vaan kierrämme sen tavalla tai toisella". Tämä lupaus on uusien juoksutushakemusten vireille tultua yhä vahvempi.

Minkä tahansa ympäristöluvan myöntäminen yhtiölle jatkossa merkitsee saman kaavan jatkamista. Yhtiön uusien ympäristölupahakemusten ollessa vireillä on syytä muistaa, että Talvivaaralle yritetään rukata lupia joita puolen vuosikymmenen aikana saadun näytön perusteella ei tulla noudattamaan ja joiden noudattamista valvoja ei aio vaatia.

On myös syytä muistaa, että - vastoin yleistä luuloa - yhtiön vireillä olevassa ympäristölupahakemuksessa päästömääriä halutaan nimenomaan kasvattaa entisestään.


Pääministeri Katainen vakuutti valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa marraskuun kipsisakka-altaan vuodon jälkeen, että jos (kaivosalalla) on toimijoita jotka eivät noudata ympäristölupiaan, luvat perutaan.

Tällä lausumalla pääministeri myös antoi ymmärtää että lupien peruuttaminen on mahdollista. Stop Talvivaara-liike yhtyy pääministeri Kataisen lausumaan ja vaatii valtiovaltaa lunastamaan pääministerin antaman lupauksen. Tilanne ei ole korjaantumassa, vaan pahenemassa. Marraskuun kipsisakka-altaan vuodon jälkeen yhtiön toiminta on ollut monelta osin jatkuvasti luvanvastaista.

Yhtiön voimassaoleva ympäristölupa kertoo yksiselitteisesti, ettei haittoja tule kaivospiirin ulkopuolelle. Kaivososakeyhtiö Talvivaara on toimija joka ei noudata ympäristölupaansa, ja joka toiminnallaan jatkuvasti viestittää, ettei edes pyri siihen.


Stop Talvivaara-liike julkaisee videokuvaa youtube-foorumilla osoitteessa:


Uutisvinkki, Suomen Luonto 13.4.2013:
Talvivaaran uraanilaitos sijaitsee kipsisakka-altaiden vieressä - viranomaiset eivät ole arvioineet riskejä:

Lisätiedot: http://www.stoptalvivaara.org
mediadesk AT stoptalvivaara.org[1]


  1. For protection against automatical email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol.