PR:Atomic Threats In The Baltic Sea Region - Uusi, kansainvälinen ydinvoiman vastainen verkosto aloitti toimintansa

From Nuclear Heritage
Jump to navigationJump to search


Mediatiedote, 21.10.2013


Atomic Threats In The Baltic Sea Region

Uusi, kansainvälinen ydinvoiman vastainen verkosto aloitti toimintansa

Ydinvoimaa vastustavat ryhmät, järjestöt ja aktivistit Itämeren alueelta ovat perustaneet uuden verkoston nimeltä 'Atomic Threats in the Baltic Sea Region'. Verkoston tavoitteena on tukea ydinvoiman vastaista kamppailua Itämerta ympäröivissä maissa.

Itämeri on yksi voimakkaimmin radioaktiivisesti saastuneista meristä maailmassa, sillä sen veden vaihtuminen Atlantista on vähäistä. Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus, ydinkokeet ja uudelleenkäsittelylaitokset ovat olleet vakavimpia radioaktiivisuuden aiheuttajia Itämerellä aiemmin, mutta nykyään useat siviilikäytössä olevat laitokset saastuttavat merta radionuklideilla. Monet Itämerta ympäröivistä maista lisäävät radioaktiivisen saastumisen määrää rakentaessaan uraanikaivoksia, radioaktiivisen jätteen säilytyspaikkoja ja uusia ydinvoimaloita. Erilaisia ydinvoimaan liittyviä laitoksia on käytössä tai tarkoitus ottaa käyttöön yli 60 kappaletta.

'Atomic Threats In The Baltic Sea Region' -verkosto/projekti on työskentelyalusta aktivisteille ja erilaisille ryhmille toteuttaa kampanjoita sekä pyrkiä pysäyttämään ydinvoimaan liittyvä kehitys. Tätä työskentelyalustaa käytetään tietämyksen lisäämiseen ydinvoimaan liittyvistä riskeistä ja uhista sekä muutoksen edistämiseen energiapolitiikassa paikallisella ja yleiseurooppalaisella tasolla. On tärkeää tukea ydinvoiman vastaisten ryhmien toimintaa Itämeren alueella niin, että nämä ryhmät voivat yhdistää tietotaitoaan ja resurssejaan. 'Atomic Threats In The Baltic Sea Region' haluaa myös olla osaltaan lakkauttamassa kaikkia ydinvoimaloita maailmassa.

"Itämeren radioaktiivinen saastuminen ei saa tarpeeksi huomiota yleisessä keskustelussa. Haluamme muuttaa tämän.", sanoo Tanya Novikova Valko-Venäjältä. Novikova on iloinen saadessaan tukea ryhmälleen, jonka tarkoituksena on pysäyttää Ostrovetsiin laittomasti rakennettava ydinvoimala. Rakennettava ydinvoimala on Espoon sopimuksen vastainen.

Juuri perustettu verkosto/projekti on saanut alkunsa vuonna 2010 järjestetyssä Baltic Sea Info Tourissa. Se yhdisti ydinvoimaa vastustavia aktivisteja ja pyrki olemaan avuksi heidän paikallisissa kamppailuissaan kahden kuukauden mittaisella kiertueella, joka pysähtyi kymmenessä kaupungissa Itämeren alueella. Useita satoja aktivisteja osallistui tähän historialliseen kampanjaan. [1]

'Atomic Threats In The Baltic Sea Region' -verkostoon ja projektiin osallistuu järjestöjä ja yksittäisiä henkilöitä kahdeksasta Itämeren maasta [2] sekä kaksi muilta alueilta [3] konsultoidakseen ja tukeakseen hanketta. Verkosto on avoin muillekin aktivisteille ja ryhmille. 'Atomic Threats In The Baltic Sea Region' -verkkosivusto tarjoaa lisätietoa itse verkostosta ja projektista sekä ydinvoimasta alueella osoitteessa http://atomicbaltic.nuclear-heritage.net

Yhteystiedot:

Postiosoite:

Nuclear Heritage Network
Am Bärental 6
D-04720 Döbeln
GERMANYViitteet:

  1. Lisätietoja Baltic Sea Info Tourista osoitteessa: http://baltic-tour.nuclear-heritage.net
  2. Itämeren alueen maat, jotka ovat mukana verkostossa tällä hetkellä: Valko-Venäjä, Suomi, Saksa, Latvia, Liettua, Puola, Venäjä ja Ruotsi.
  3. Organisaatiot, jotka konsultoivat ja tukevat verkostoa/projektia: WISE (Alankomaat), Sonne + Freiheit (Itävalta)


--

Nuclear Heritage Network
Am Bärental 6
D-04720 Döbeln
GERMANY

website: http://nuclear-heritage.net
email: contact AT nuclear-heritage.net[1]

phone: +49 3431 5894177

Skype: projekthaus.mannsdorf (available only during office hours)
Jabber/XMPP: network.office - domain: jabber.ccc.de (available only during office hours)

opening hours: Wednesdays at 2-4 PM CET


This media release has been provided by the "Nuclear Heritage Network". It is an international network of anti-nuclear activists. This informal alliance supports the worldwide anti-nuclear work. The Nuclear Heritage Network is no label, has no standard opinion and no representatives. All activists of the network speak for themselves or for the groups they represent.


  1. 1.0 1.1 For protection against automatical email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol.