Olkiluoto Blockade 2010/Join the Blockade/Fi

From Nuclear Heritage
Jump to navigationJump to search

Kuinka osallistua tempaukseen?

tulossa pian!:Bussikuljetus Helsingistä Raumalle perjantaina 27.8. (lähtöaika 15:30, katso lisätiedot alla)

 • Katso osallistumisohjeet ja päivitykset kätevästi myös blokki-blogista! http://olkiluotoblockade.wordpress.com Täällä on myös tarjolla kimppakyytejä eri puolilta Suomea!
 • Blogiin päivitetään myös blokkauksen tapahtumat reaaliaikaisesti.
 • Seuraa Twittertunnusta @BlockOlkiluoto
 • Puhelinnumerot: 040-8158467 ja 040-3234494


Osallistumisohjeita:

KUINKA PÄÄSET PAIKALLE?

Tempaukseen järjestetään kaksi yhteiskuljetusta:

 • Helsingistä: pe 27.8. huom.muuttunut lähtöaika! klo 15:30. Lähtöpaikka: Elielinaukion tilausajolaituri Holiday Inn -hotellin pohjoispuolella, junalaituri 19:n vieressä.

Edestakaisen matkan hinta: opiskelijat ja koululaiset 20e, muut 40e. Takaisin lähdetään su 29.8. seminaarin jälkeen. Ilmoittaumiset viim.25.8.: lea.launokari[AT]nettilinja.fi, p.050-5522330

(esim.isoimmista kaupungeista lähdöt arkipäivisin joka tunti!)

 • Jos tarvitset kyytiä perjantaina 27.8. Raumalta Nihattulan koululle (ks.alla) soita: 040-3234494, tai 041-7270620


MISSÄ MAJOITUT?

 • Nihattulan koulu (Oikopolku 25, 26560 Kolla - 8km Raumalta Lapin suuntaan) on varattu viikonlopuksi tempaukseen osallistujien käyttöön. Koululla voi majoittua ilmaiseksi ilman ennakkoilmoittautumista. Oma makuupussi ja makuualusta mukaan.
 • Jos haluat majoittua opistomajoituksessa Eurajoella hintaa 27e/yö/hlö, varaa paikka: lea.launokari[AT]nettilinja.fi, p.050-5522330.
 • Jokamiehen oikeudella voi telttailla Olkiluodon ja sen lähialueen metsissä. Lähialueelta (mm.Raumalta) löytyy myös leirintäalueita.
 • Jos tarvitset kyytiä perjantaina 27.8. Raumalta Nihattulan koululle soita: 040-3234494, tai 041-7270620MIKÄ ON TEMPAUKSEN AIKATAULU?

 • Perjantaina 27.8 Nihattulan koululla (Oikopolku 25, 26560 Kolla - 8km Raumalta Lapin suuntaan) pidetään "BLOKKAUSPALAVERIT" ainakin klo 14:00, klo 18:00, sekä 21:00/22:00 Helsingin kuljetuksen saavuttua. Palavereissa kerrotaan lauantain tapahtumien kulku ja vastataan tempausta koskeviin kysymyksiin.
 • Lauantain KOKOONTUMISPAIKKA on huoltoaseman parkkipaikka Raumantien ja Olkiluodontien risteyksessä ("Ydinportti", Olkiluodontie 8), ja AIKA klo 6:00 aamulla.
 • Kokoontumispaikalta jatketaan yhdessä mielenosoituspaikalle. Olkiluodossa vietetään lauantaipäivä.
 • Lauantai-iltana 28.8. Nihattulan koululla pidetään jälkipalaveri ja pirskeet kaikille blokkaukseen osallistuneille!
 • Sunnuntaina Nihattulan koululla järjestetään seminaari, jossa puhujina ovat Jean-Yvon Landrac, Sortir Du Nucleaire -järjestöstä Ranskasta ja ydinjäteasiantuntija Ruotsista.


MUUTA TIEDETTÄVÄÄ:

On suositeltavaa, että liityt johonkin ryhmään, joko ennen tempausta tai paikan päällä. Ryhmä voi koostua vaikka naapureista tai (työ-)kavereista.
Ryhmän jäsenet pitävät huolta toisistaan. Tutustuthan myös tempauksen periaatteisiin (alempana).

Varaa tapahtumaan mukaasi vettä, ruokaa, henkilöllisyystodistus (helpottaa mahdollista asiointia poliisin kanssa) ja säänmukaiset asusteet!

Mielenosoitusoikeus on lain turvaama oikeus, mutta poliisin käskyjen noudattamatta jättäminen voi johtaa kiinnottoon, ja vastustaminen (esim. poliisin kannettavaksi jättäytyminen) muutaman kymmenen euron sakkoihin. Lisää lakiasioista nettisivuilla: http://olkiluotoblockade.info/index.php/Join_the_Blockade/fi

Ydinvoiman vastaisia banderolleja ja iskulauseita toivotaan (nämä voivat näkyä jo paikalle tulevissa kuljetuksissa). Piknikkiä varten voit ottaa mukaasi myös esimerkiksi soittovälineitä, piknikliinan, aurinkotuoleja, pöydän, seurapelejä... Vallataan tilaa ydinvoimateollisuudelta ihmisten omaan käyttöön!

TEMPAUKSEN PERIAATTEET:

 • Toiminnallasi on vaikutusta muiden paikallolijoiden hyvinvointiin. Ole siis vastuuntuntoinen.
 • Suhtaudutaan asiallisesti eriäviin mielipiteisiin.
 • Toimitaan rauhallisesti, mutta kuitenkin tiukasti oman asian puolella pysyen: haluamme pysäyttää ydinvoimateollisuuden!
 • Tempaukseen ei tuoda alkoholia, huumeita tai aseita (eli ei mitään'aseiksi' tulkittavia esineitä, edes paperiveitsiä tms.)
 • Mukana ei tuoda puolueiden tai valtioiden lippuja tai tunnuksia.
 • Blokissa ei ole tilaa väkivaltaiselle, seksistiselle, rasistiselle tai muulle läsnä olevia henkilöitä loukkaavalle käytökselle.
 • Hälytysajoneuvot (ambulanssi, paloauto) päästetään blokista läpi.


MUISTILISTA OSALLISTUJILLE, OTA MUKAASI AINAKIN:

 • Henkilöllisyystodistus (helpottaa mahdollista asiointia poliisin kanssa).
 • Juomapullo
 • Pienet eväät (ruokaa on tarjolla omakustannehintaan, mutta koska osallistujamäärää ei voi tietää etukäteen, ruuan riittävyyttä on mahdotonta arvioida etukäteen. Kauppoja ei ole lähietäisyydellä.)
 • Säänmukaiset asusteet


Katso osallistumisohjeet ja päivitykset kätevästi myös blokki-blogista! http://olkiluotoblockade.wordpress.com Täällä on myös tarjolla kimppakyytejä eri puolilta Suomea!
Odotamme tapahtumasta mukavaa ja rentoa. Poliisi kuitenkin saattaa ottaa ihmisiä kiinni. Mielenosoitusoikeus on tietysti lain takaama oikeus, mutta jos vastustaa poliisin siirtymiskäskyä (poliisin täytyy esimerkiksi kantaa henkilö pois paikalta) on seurauksena usein kiinniotto ja sakot, joiden suuruus riipuu henkilön tuloista. Haluamme että osallistujat tietävät oikeutensa, ja toimintansa mahdolliset seuraukset. Tutustu oikeuksiisi ennen paikalle saapumista ja mieti toimintatapojasi etukäteen. Lakitukiryhmä auttaa paikan päällä, ja myös lakimies on tavoitettavissa.

Tunne oikeutesi!

Kiinniotto, pidätys ja kuulustelu


Kiinniotto

 1. Kiinniotto-oikeus on pääsääntöisesti poliisilla tai vartijalla, monissa tapauksissa kenellä tahansa (jokamiehen kiinniotto-oikeus). Sinut saa ottaa kiinni
a) henkilöllisyytesi selvittämistä varten,
b) jos sinun epäillään syyllistyneen rikokseen,
c) jos sinun epäillään olevan vaaraksi itsellesi tai muille, tai
d) jos sinun epäillään todennäköisesti syyllistyvän rikokseen tai aiheuttavan vaaraa yleiselle turvallisuudelle.
Sinun ei tarvitse antaa henkilötietojasi muille kuin poliisille (silloinkin vain nimi, osoite ja henkilötunnus!).
 1. Siviiliasuisen poliisin tai vartijan on näytettävä virkamerkkinsä pyydettäessä - heidän on aina pyydettäessä todistettava olevansa virkatehtävissä, ennen kuin heillä on oikeutta käyttää virkaansa kuuluvia valtuuksia. Kysy aina kanssasi asioivien poliisien nimiä - jos kohteliaaseen pyyntöön ei suostuta, ilmoita lakitukiryhmälle. Vartijoiden on aina pyydettäessä näytettävä vartijakorttinsa ja annettava pyydettäessä firmansa vastaavan hoitajan (esimiehensä) nimi ja yhteystiedot.
 2. Jos sinut viedään putkaan, sinulta voidaan ottaa henkilökohtainen omaisuutesi ja kaikki, millä voisit ehkä vahingoittaa itseäsi - hakaneulat, rintaliivit jne. Voit pyytää mukanasi olevia kirjoja, lehtiä, pelikortteja ym. mukaan putkaan. Sinulla on myös oikeus saada kynä ja paperia. Ennen putkaan viemistä sinulta kysytään sairauksista tai lääkityksistä, ja tämä on oikea hetki kertoa esimerkiksi kasvisruokavaliosta ja allergioista, vaikkei niitä erikseen kysytäkään.
 3. Sinua saadaan pitää kiinni 12 tuntia. Jos siitä rikoksesta, mistä sinua epäillään, laissa säädetty maksimirangaistus on vähintään vuoden vankeutta (esim. vahingonteko), sinua saadaan pitää kiinni 24 tuntia, koska on edellytykset pidätykselle. Vuorokauden jälkeen sinulle pitää joko ilmoittaa pidätyksestä tai päästää vapaaksi. Mikäli sinut pidätetään, sinua saadaan pitää kiinni kolme vuorokautta.
 4. Kiinniotetulla on oikeus ruokavalionsa mukaiseen ravintoon, mutta ruokaa ei ole pakko antaa, jos kiinnipitoaika on vähemmän kuin 12 tuntia. Sinulla on kuitenkin oikeus saada juomavettä halutessasi. Kiinniotetulla on oikeus myös terveydenhoitoon ja reseptilääkkeisiinsä, mikäli ne ovat mukana. Jos olet saanut vammoja kiinnioton yhteydessä, käy kuvauttamassa ne lääkärillä heti vapauduttuasi.
 5. Kiinniotetulla ei ole oikeutta puhelinsoittoon. Alaikäisen säilöönotosta on ilmoitettava välittömästi huoltajalle.
 6. Kun pääset vapaaksi, sinua vaaditaan allekirjoittamaan paperi, jossa kerrot saaneesi takaisin kaiken takavarikoidun omaisuutesi. Tarkasta omaisuutesi huolella ennen allekirjoittamista. Tarkista mm.onko puhelimestasi soitettu tai onko päiväkirjasi väärässä taskussa. Sinun ei tarvitse allekirjoittaa paperia, vaikka kaikki olisikin kunnossa.
 7. Älä vaivu epätoivoon, äläkä masennu. Keksi itsellesi tekemistä! Joogaa, punnerra, venyttele, pyydä kynä ja paperia kirjoittamista ja piirtämistä varten, tee villasukista jonkkapallot... Muista, ettei sinua ole unohdettu putkaan. Sinua ajatellaan sen ulkopuolella, sinusta huolehditaan ja mahdollisesti sinulle on yritetty kuljettaa kirjoja ja ruokaa, vaikket sitä tietäisikään.


Kuulustelu

 1. Kuulustelu alkaa vasta, kun sinulle on kerrottu asemasi kuulustelussa (epäilty, todistaja vai asianomistaja), mistä sinua mahdollisesti epäillään sekä oikeudesta käyttää avustajaa. Sinua ei voida velvoittaa vastaamaan mihinkään kuulustelussa eikä sen ulkopuolella. Vaadi saada nähdä oikeutesi kirjallisina, koska muuten et ehkä tule kuulemaan niitä kaikkia. Sinulla on oikeus saada oikeutesi kirjallisina, vaikka poliisiaseman kopiokone kuinka olisi rikki.
 2. Vaadi asianajaja paikalle kuulusteluavustajaksi, mikäli mahdollista. Jos sinut on otettu kiinni mielenosoituksessa tms. ja lakitukiryhmä on saanut siitä tiedon, asianajaja saattaa odottaa sinua jo poliisiasemalla. Jos asianajaja on paikalla, sinua todennäköisesti kohdellaan asiallisemmin, mutta pyydä aina tuttu tai jonkun suosittelema asianajaja. Jos olet alle 18-vuotias, voit vaatia huoltajaasi paikalle. Alle 18-vuotiasta ei saa kuulustella ilman todistajaa.
 3. Jos sinua kuulustellaan todistajana, sinun täytyy vastata kuulustelijan esittämiin kysymyksiin, ja sinulla on velvollisuus pysyä totuudessa. Voit kuitenkin kieltäytyä vastaamasta kysymyksiin sillä perusteella, että pelkäät itsesi tai lähiomaisesi joutuvan syytteeseen. Asiaan liittymättömiin kysymyksiin on oikeus kieltäytyä vastaamasta.
 4. Jos sinua kuulustellaan epäiltynä, sinun on kerrottava poliisille vain nimesi, osoitteesi ja henkilötunnuksesi. Kaikkiin muihin kysymyksiin voit kieltäytyä vastaamasta. Epäillyllä ei ole velvollisuutta pysyä totuudessa.
 5. Epäiltynä on turvallisinta vastata jokaiseen kysymykseen "en kommentoi", vaikka olisitkin syytön, ellet halua aiheuttaa ongelmia muille. Voit myös käyttää hyväksi havaittuja "en muista", "en tunnistanut henkilöä" ja "kiistän ehdottomasti syyllistyneeni mihinkään rikokseen" -vastauksia. Poliisi ei kysy viattomia kysymyksiä, ja poliisin on todistettava sinut syylliseksi - sinun ei tarvitse todistaa syyttömyyttäsi!
 6. Kuulustelun aikana sinulle saatetaan esittää epäasiallisia kysymyksiä tai huomautuksia ulkonäöstäsi, seksuaalisesta tai poliittisesta suuntautumisestasi tai älykkyysosamäärästäsi. Vaadi jokainen huomautus ja kysymys kirjattavaksi kuulustelupöytäkirjaan, vaikket niihin vastaisikaan. Älä provosoidu.
 7. Älä koskaan kerro kenenkään muun nimiä, äläkä vahvista epäilyjä itsestäsi tai muista. Älä puhu poliisien kanssa kuulustelun ulkopuolella.
 8. Sinun ei ole pakko allekirjoittaa kuulustelupöytäkirjaa. Tarkista se silti, ja vaadi muutettavaksi jokainen kohta, joka ei täysin vastaa sanomisiasi. Älä muutenkaan allekirjoita mitään - siihen ei ole mitään pakkoa.
 9. Kuulustelijat luottavat usein ihmisten naiiviuteen ja pelkoon. Pysy tiukkana äläkä puhu ristiin. Sinun ei tarvitse vastata poliisin esittämiin kysymyksiin lainkaan.
 • On tärkeää, että tunnet oikeutesi, pidät niistä kiinni ja tiedät mitä teet. Puhu mahdollisimman vähän ja vastaa kysymyksiin mieluiten vain: "en kommentoi" tai "kiistän".


Pidätys

 1. Jos sinulle ilmoitetaan pidätyksestä, vaadi heti oikeutesi paperilla. Pidätetyn oikeuksien on löydyttävä jokaisesta putkasta.
 2. Hanki luotettava ja hyvä asianajaja. Jos et tunne ketään ennestään, ota yhteyttä lakitukiryhmään tai pyydä vapaana olevaa ystävääsi (jota ei epäillä samasta rikoksesta) hankkimaan sinulle sellainen. Älä ota vastaan poliisin tarjoamaa asianajajaa. Jos olet pienituloinen, valtio usein korvaa asianajokulusi.
 3. Älä luota tuntemattomaan asianajajaan. Kunnon asianajaja ei kysele turhia, eikä neuvo sinua tekemään vastoin tahtoasi. Voit vaihtaa asianajajan halutessasi.
 4. Yritä saada sana ulkopuolelle, että sinut on pidätetty. Jos vaadit, niin poliisilla on velvollisuus ilmoittaa olinpaikastasi vanhemmillesi, sisaruksillesi ja tyttö/poikaystävällesi.
 5. Älä suostu yhteenkään kuulusteluun ilman asianajajaasi.
 6. "En kommentoi" -vastaus on paras ja helpoin vastaus ja soveltuu erityisesti mielenosoituksiin tai vastaaviin. Olemalla vastaamatta autat parhaiten itseäsi ja niitä, jotka ovat vielä vapaana.
 7. Älä kerro poliisille mitään kuulustelujen ulkopuolella.
 8. Sinun ei tarvitse vastata poliisin kysymyksiin. Älä usko, että sinut muka pidetään pidätettynä kolme päivää ja sitten vangitaan tutkimusten ajaksi, jos et kerro mitään. Jos poliisi ei saa mitään todisteita sinua vastaan, he eivät voi vangituttaa sinua. Tunnustamalla saatat helposti vain pahentaa asemaasi.