PR:Tukea vainotuille kansalaisjärjestöille Venäjälle. Ympäristö- ihmisoikeusaktivistit eivät ole ”ulkomaisia agentteja”

From Nuclear Heritage
Jump to navigationJump to search

Mediatiedote
8. heinäkuuta 2014


Tukea vainotuille kansalaisjärjestöille Venäjälle

Ympäristö- ihmisoikeusaktivistit eivät ole ”ulkomaisia agentteja”

Nuclear Heritage -verkoston aktivistit ja järjestöt osoittavat tukensa kansalaisjärjestöille, jotka on määritelty ”ulkomaisiksi agenteiksi” Venäjällä. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB vei juuri oikeuteen murmanskilaisen Humanistic Youth Movementin (GDM) tarkoituksenaan julistaa järjestö ”ulkomaiseksi agentiksi”. Yhä useammat järjestöt toimivat painostuksen alla kun ”ulkomainen agentti” -lainsäädäntö antaa mahdollisuuden hiljentää minkä tahansa organisaatioin, jota pidetään poliittisena ja joka saa avustuksia tai lahjoituksia ulkomailta. Määrittely ”ulkomaiseksi agentiksi” tarkoittaa käytännössä sitä, että sen saanut järjestö ei voi enää toimia. Venäläisten ihmisoikeusjärjestöjen mielestä ko. lainsäädäntö loukkaa perustuslakia.

Useat järjestöt, jotka kritisoivat Venäjän ydinvoimapolitiikka, ovat joutuneet viranomaisten painostuksen kohteeksi. Venäjän oikeusministeriö julisti ”ulkomaiseksi agentiksi” ympäristöjärjestö Ecodefencen, joka kampanjoi onnistuneesti Kaliningradissa sijaitsevaa ydinvoimalaa vastaan. Ecodefencen aktivismia ja koulutuksellista työtä pidettiin tarpeeksi painavana syynä tälle määritelmälle. Muutamia vuosia sitten samainen järjestö pysäytti ydinjätteen kuljetukset useista Euroopan maista Venäjälle yhdessä muiden aktivistiryhmien kanssa.

Humanistic Youth Movement -aktivistit ovat olleet osa ydinvoiman vastaisia verkostoja ja osallistuneet myös Nuclear Heritage -verkoston toimintaan. Ihmisoikeuksiin liittyvää työtä heillä on lisäksi vankiloissa. Heidän järjestöstään on ollut kaksi edustajaa alueellisessa komiteassa, jonka tavoitteena oli tutkia vankiloita ja vankien olosuhteita. Komitean jäsenenä heillä oli laillinen oikeus vierailla eri vankiloissa, puhua vangeille ja raportoida heidän olosuhteistaan sekä mahdollisista parannusehdotuksista viranomaisille ja erilaisille instituutioille. Ilmeisimmin tämä toiminta johti siihen, että heidät määriteltiin ”ulkomaiseksi agentiksi”, sillä vankeinhoitolaitos ei ollut mielissään siitä.

”Aktivistit, jotka tuovat esille yhteiskunnan epäkohtia – olivatpa ne ihmisoikeuksia, ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä tai mitä tahansa – eivät ole ”ulkomaisia agentteja.”, sanoo Gina Beck Nuclear Heritaga -verkostosta. ”Heidän työnsä on tärkeää niin ympäristölle kuin yhteiskunnalle. Tästä omistautumisesta ei saa rangaista vaan sitä pitäisi arvostaa, sillä monissa tapauksissa aktivistit huolehtivat tehtävistä, joista hallitus on epäonnistunut huolehtimaan.”

”Ulkomainen agentti” -lainsäädäntö tuli voimaan Venäjällä vuonna 2012 sen jälkeen kun edellisiin presidentinvaaleihin liittyviä epäselvyyksiä kritisoitiin. Kansalaisjärjestöjen havaittiin olevan tärkeässä asemassa vaalien tarkkailijoina ja epäkohtien raportoijina julkisesti. ”Ulkomainen agentti” -lainsäädäntö koskee organisaatioita, jotka saavat tukea Venäjän ulkopuolelta. Venäjän taloudellisen ja poliittisen tilanteen takia ulkopuolelta tuleva tuki on todella tärkeää. Toinen seikka, joka saattaa johtaa ”ulkoimaiseksi agentiksi” määrittelyyn, on poliittinen toiminta.

Humanistic Youth Movementin tapaus on erikoinen, sillä näyttää siltä, että ensimmäistä kertaa Venäjän oikeusministeriö evää määrittelyn ”ulkomaiseksi agentiksi”. He jopa kyseenalaistivat syyttäjän hatarat todisteet. Syytteet perustuivat linguistiikan erikoisosaajan lausuntoon, jossa epäiltiin Humanistic Youth Movementin uutiskirjeissä mainittujen sanojen kuten 'vapaus' ja 'vaatimus oikeuksista' olevan salaisia kutsuja ja agitaatiota väkivallantekoihin sekä taisteluun Venäjän valtiota vastaan.


Lisätietoja englanniksi verkkosivuillamme:


Kysymykset, haastattelupyynnöt ja kuvamateriaalit ydinvoimanvastaisesta toiminnasta puhelimitse +49 3431 5894177 tai sähköpostitse "media AT nuclear-heritage DOT net"[1].


--

Nuclear Heritage Network
Am Bärental 6
D-04720 Döbeln
GERMANY

internet-osoite: http://nuclear-heritage.net
sähköposti: contact AT nuclear-heritage DOT net[1]

puhelin: +49 3431 5894177

Skype: projekthaus.mannsdorf
(vain työpäivän aikana)

Jabber/XMPP: network.office - domain: jabber.ccc.de
(vain työpäivän aikana)

aukioloajat: keskiviikkoisin kello 14–16 Keski-Euroopan aikaa eli kello 15–17 Suomen aikaa


Tämän lehdistötiedotteen tehnyt Nuclear Heritage Network on kansainvälinen ydinvoimaa vastustavien aktivistien verkosto. Verkostolla ei ole määrättyjä kantoja, virallista järjestörakennetta eikä edustajia. Kaikki Nuclear Heritage Network -aktivistit puhuvat omasta tai edustamiensa ryhmien puolesta.


  1. 1.0 1.1 For protection against automatic email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol and "DOT" by the dot-character (".").