PR:Solidariteit met vervolgde Russische NGO's. Milieu- and mensenrechten-activisten zijn geen "buitenlandse agenten"

From Nuclear Heritage
Jump to navigationJump to search

Persbericht
Dinsdag 8 juli 2014


Solidariteit met vervolgde Russische NGO's

Milieu- and mensenrechten-activisten zijn geen "buitenlandse agenten"

RUSLAND / EUROPA - Activisten en organisatoren van het Nuclear Heritage Network zijn solidair met de NGO's die momenteel in Rusland vervolgd worden als "buitenlandse agenten". Vandaag, disndag, is er een rechtszaak afgedwongen door de Russische geheime dienst FSB (de voormalige KGB) om de "Humanistische Jongeren Beweging" (GDM) als "buitenlandse agent" te classificeren. Meer en meer delen van de Russische samenleving staan ​​onder druk omdat de "buitenlandse agent" wetgeving een instrument is om NGO die door de staat als "politieke" gezien worden, en die donaties of subsidies uit het buitenland ontvangen, tot zwijgen te brengen. Russische mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op de wet omdat die in strijd zou zijn met de in grondwet van de Russische Federatie vastgelegde basisrechten.

Verschillende organisaties die het nucleaire beleid van Russische bedrijven en de overheid bekritiseerd hebben, staan sinds meer dan een jaar in de belangstelling van de autoriteiten. Onlangs is "Ecodefense", een milieu-organisatie die met succes campagne voerde tegen de bouw van een kerncentrale in de omgeving van Kaliningrad, uitgeroepen tot "buitenlandse agent" door het Russische ministerie van Justitie. Reden voor deze classificatie is hun activisme en educatief werk. Samen met groepen uit andere landen heeft "Ecodefense" enkele jaren geleden afvaltransporten van uranium uit verschillende Europese landen naar Rusland gestopt.

Ook GDM activisten zijn betrokken bij de antikernenergie netwerken, en hebben zich aangesloten bij projecten en acties georganiseerd in het kader van het "Nuclear Heritage Network". Daarnaast hebben twee vertegenwoordigers van de mensenrechtenorganisatie mandaten in de regionale Sociale Controle Commissie en inspecteren gevangenissen en eisen regelmatig verbetering van de situatie van de gevangenen. Als leden van deze commissie hebben ze voor de wet te allen tijde recht op toegang tot de gevangenissen, om met gevangenen te praten en hun bevindingen te rapporteren aan de relevante autoriteiten, instellingen en overheden. Aangezien deze activiteiten resulteerden in daadwerkelijke veranderingen van de praktijk in sommige gevangenissen, zijn de gevangenisautoriteiten niet erg te spreken over deze commissie.

"Activisten die wijzen op nadelen voor de samenleving van bepaalde ontwikkelingen - het maakt niet uit of dat mensenrechten, milieu-, sociale of andere aspecten betreft - zijn geen 'buitenlandse agenten'," zegt Gina Beck, activist van het Nuclear Heritage Network. "Hun werk is belangrijk voor zowel de samenleving als het milieu. Deze betrokkenheid moet niet worden gestraft, maar zou door de autoriteiten juist verwelkomd moeten worden. Het gaat in veel gevallen juist om taken die eigenlijk door de overheid zelf gedaan zouden moeten worden, maar waar de overheid faalt."

De "buitenlandse agent"-wetgeving werd in Rusland in 2012 geïntroduceerd na kritiek op de onregelmatigheden tijdens de presidentsverkiezingen. De autoriteiten verdachten NGO's ervan een belangrijke rol te hebben gespeeld bij het onafhankelijke toezicht op de verkiezingen, het verzamelen van gevallen van manipulaties en het informeren van het publiek. De "buitenlandse agent"-wet richt zich op niet-gouvernementele organisaties met steun uit het buitenland. Juist als gevolg van de economische en politieke situatie in Rusland, zijn organisaties die de overheid kritisch volgen vaak afhankelijk van steun van organisaties uit het buitenland. Het tweede criteria om te worden beschouwd als een "buitenlandse agent" is het uitoefenen van "politieke activiteiten" – een begrip dat nogal verschillend door de verschillende Russische instanties wordt ingevuld.

De zaak tegen de Humanistische Jongeren Beweging is bijzonder, omdat het lijkt alsof het Russische ministerie van Justitie voor het eerst een beschuldiging door de FSB van een NGO als "buitenlandse agent" verwierp. Ze zetten vraagtekens bij het door het openbaar ministerie geleverde 'bewijs'. Dat bewijs is gebaseerd op een "taalkundige specialist" die beweerde dat met "zowel de herhaalde verzoeken om 'vrijheid' als het eisen van 'rechten'" in de krant van de Humanistische Jongeren Beweging "verborgen oproepen tot een gewelddadige omverwerping van de bestaande constitutionele orde en een schending van de integriteit van de Russische Federatie" worden bedoelt. Het ministerie van Justitie volgde deze nogal creatieve analyse door de expert van de aanklager in eerste instantie echter niet. Vandaar

Het "Nuclear Heritage Network" is een internationaal informeel netwerk van antikernenergie activisten uit basisdemocratische groepen en organisaties. Het is gericht op het ondersteunen van antikernenergie activisten wereldwijd. Het netwerk biedt communicatiemiddelen, meertalig informatiemateriaal over lokale nucleaire onderwerpen en organiseert internationale bijeenkomsten. Het Nuclear Heritage Network biedt de mogelijkheden voor het verbeteren van antikernenergie activiteiten en wil activisten van middelen voorzien om op eigen voorwaarden samen te werken.


Niet voor publicatie
Voor meer informatie, vragen, achtergrondinformatie, beeldmateriaal of voor interviews kunt u contact opnemen per telefoon (+49 3431 5894177) of via email: "media AT nuclear-heritage DOT net"[1].

Meer informatie is te vinden op de website:


--

Nuclear Heritage Network
Am Bärental 6
D-04720 Döbeln
GERMANY

website: http://nuclear-heritage.net
email: contact AT nuclear-heritage DOT net[1]

phone: +49 3431 5894177

Skype: projekthaus.mannsdorf
(available only during office hours)

Jabber/XMPP: network.office - domain: jabber.ccc.de
(available only during office hours)

opening hours: Wednesdays at 2-4 PM CET


This media release has been provided by the "Nuclear Heritage Network". It is an international network of anti-nuclear activists. This informal alliance supports the worldwide anti-nuclear work. The Nuclear Heritage Network is no label, has no standard opinion and no representatives. All activists of the network speak for themselves or for the groups they represent.


  1. 1.0 1.1 For protection against automatic email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol and "DOT" by the dot-character (".").