PR:Αλληλεγγύη στις ρωσικές ΜΚΟ που διώκονται ποινικά. Οι οικολόγοι και οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι "ξένοι πράκτορες"

From Nuclear Heritage
Jump to navigationJump to search

Δελτίο Τύπου
Τρίτη 8 Ιουλίου 2014
προς άμεση δημοσίευση


Αλληλεγγύη στις ρωσικές ΜΚΟ που διώκονται ποινικά

Οι οικολόγοι και οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι "ξένοι πράκτορες"

ΡΩΣΙΑ / ΕΥΡΩΠΗ - Ακτιβιστές και διοργανωτές, μαζί με το Δίκτυο Πυρηνικής Κληρονομιάς, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις ΜΚΟ που διώκονται ως "ξένοι πράκτορες" στη Ρωσία. Σήμερα η «Κίνηση Ανθρωπιστικής Νεολαίας" (GDM) κατηγορείται σαν "ξένος πράκτορας", κατηγορία την οποία έχουν επιβάλλει οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες FSB (πρώην KGB). Όλο και περισσότεα κομμάτια της ρωσιής κοινωνίας είναι υπό πίεση, καθώς η νομοθεσία που αφορά τους "ξένους πράκτορες" παρέχει ένα μέσο για να φιμώσει κάθε ΜΚΟ που θεωρείται «πολιτική» από το κράτος, και που λαμβάνει στήριξη, όπως δωρεές ή επιχορηγήσεις από το εξωτερικό. Ρωσικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν την νόμο υποστηρίζοντας ότι έρχεται σε σύγκρουση με θεμελιώδη δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί από το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, πολλές οργανώσεις που ασκούν κριτική στην ατομική πολιτική ρωσικών επιχειρήσεων και της ρωσικής κυβέρνησης, βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών. Πρόσφατα, η "Ecodefense", μια περιβαλλοντική ΜΚΟ που αγωνίστηκε με επιτυχία εναντίον της Βαλτικής NPP κοντά στο Καλίνινγκραντ, χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας» από το ρωσικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο ακτιβισμός και εκπαιδευτικό έργο τους χρησιμοποιήθηκαν ως αιτία για το χαρακτηρισμό αυτό. Μερικά χρόνια πριν, μαζί με άλλες ομάδες, κατάφεραν να σταματήσουν τη μεταφορά αποβλήτων ουρανίου από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες στη Ρωσία.

Με τη σειρά τους, και ακτιβιστές από το GDM έχουν συμμετάσχει σε δίκτυα εναντίον των πυρηνικών, καθώς και σε πρότζεκτ και δράσεις που έχουν διοργανωθεί στα πλαίσια του "Δικτύου Πυρηνικής Κληρονομιάς". Εκτός αυτού, δύο εκπρόσωποι της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται στην περιφερειακή Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου και επιθεωρούν ενεργά φυλακές απαιτώντας βελτιώσεις της κατάστασης των κρατουμένων. Ως μέλη της εν λόγω επιτροπής, από το νόμο έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στις φυλακές ανά πάσα στιγμή, μπορούν να συνομιλούν με κρατούμενους και να αναφέρουν τα συμπεράσματά τους στις αρμόδιες αρχές, τα ιδρύματα και κοινό. Καθώς οι δραστηριότητες αυτές οδήγησαν σε πραγματικές αλλαγές των πρακτικών ορισμένων φυλακων, η διοίκηση τους δεν είναι και πολύ ικανοποιημένη με αυτή την τροπή.

"Ακτιβιστές που έχουν δεσμευτεί στο να επισημάνουν τα μειονεκτήματα της κοινωνίας - είτε αυτά είναι θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε περιβαλλοντικά, είτε κοινωνικά ή άλλα - δεν είναι «ξένοι πράκτορες», δηλώνει Gina Beck, ακτιβίστρια του "Δικτύου Πυρηνικής Κληρονομιάς. «Η δουλειά τους είναι σημαντική για το περιβάλλον και την κοινωνία. Αυτή η δέσμευση δεν θα πρέπει να τιμωρείται αλλά να καλωσορίζεται από τις αρχές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις εκτελούν καθήκοντα που στην πραγματικότητα η κυβέρνηση αποτυγχάνει να φροντίσει".

Η νομοθεσία που αφορά τους "ξενους πράκτορες" εισήχθη στη Ρωσία το 2012, μετά από επικρίσεις σχετικά με παρατυπίες που λέγεται ότι συνέβησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων προεδρικών εκλογών. Η εξουσία συνειδητοποίησε πως οι ΜΚΟ έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην παρατήρηση των εκλογών, στην καταγραφή περιπτώσεων χειραγώγισης και στην ενημέρωση του κοινού. Η νομοθεσία περί "ξένων πρακτόρων" στοχεύει σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν υποστήριξη από το εξωτερικό. Λόγω της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στη Ρωσία, σημαντικές εργασίες εξαρτώνται συχνά από την υποστήριξη από κινήματα και ομάδες από το εξωτερικό. Τα δεύτερα κριτήρια για να θεωρείται κάτι "ξένος πράκτορας" είναι "η πολιτική δραστηριότητα" - το οποίο ορίζεται αυθαίρετα από διάφορους φορείς της Ρωσίας.

Η περίπτωση του Κινήματος Ανθρωπιστικής Νεολαίας (GDM) είναι ιδιαίτερη, καθώς φαίνεται ότι το ρωσικό Υπουργείο Δικαιοσύνης για πρώτη φορά στο δικαστήριο απέρριψε την κατηγορία μιας ΜΚΟ ως «ξένο πράκτορας». Στην πραγματικότητα, μέχρι και αμφισβήτησαν τη δήθεν απόδειξη της δίωξης. Αυτή βασίζεται στην «τεχνογνωσία» ενός ειδικού γλωσσολόγου που υποστήριξε ουσιαστικά ότι "επανειλημμένα αιτήματα για «ελευθερία», καθώς και οι απαιτήσεις για «δικαιώματα» στην «Εφημερίδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νεολαίας» του GDM, είναι στην πραγματικότητα "κρυφές κλήσεις για μια βίαιη αλλαγή της συνταγματικής τάξης και μια βία προς την ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας." Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προφανώς δεν ακολουθήσε αυτή τη δημιουργική ανάλυση της εμπειρογνωμοσύνης της κατηγορούσας αρχής.

Το "Δίκτυο Πυρηνικής Κληρονομιάς" είναι ένα διεθνές άτυπο δίκτυο ακτιβιστών ενάντια στα πυρηνικά ομάδες και οργανώσεις βάσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Στοχεύει στην υποστήριξη των ακτιβιστών ενάντια στα πυρηνικά σε όλο τον κόσμο. Έτσι, το δίκτυο παρέχει τα μέσα επικοινωνίας, πολύγλωσσο πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα ατομικά θέματα τοπικών ομάδων και διοργανώνει διεθνείς συναντήσεις του δικτύου. Το "Δίκτυο Πυρηνικής Κληρονομιάς" παρέχει το πλαίσιο για τη βελτίωση των δράσεων ενάντια στα χημικά και επιτρέπει στους ακτιβιστές της να δημιουργήσουν από μόνοι τους σχέδια συνεργασίας μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας τους πόρους που παρέχονται.


Σημειώσεις για δημοσιογράφους και εκδότες:
Παρακαλούμε επικοινωνήσετε μαζί μας, αν έχετε ερωτήσεις, για συνεντεύξεις, βασικές πληροφορίες και να ζητήστε φωτογραφικό υλικό για δράσεις ενάντια στα χημικά, μέσω σταθερού τηλεφώνου +49 3431 5894177 ή μέσω e-mail στο "media AT nuclear-heritage DOT net"[1].

Θα βρείτε πιο λεπτομερείς πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας


--

Nuclear Heritage Network
Am Bärental 6
D-04720 Döbeln
GERMANY

website: http://nuclear-heritage.net
email: contact AT nuclear-heritage DOT net[1]

phone: +49 3431 5894177

Skype: projekthaus.mannsdorf
(available only during office hours)

Jabber/XMPP: network.office - domain: jabber.ccc.de
(available only during office hours)

opening hours: Wednesdays at 2-4 PM CET


This media release has been provided by the "Nuclear Heritage Network". It is an international network of anti-nuclear activists. This informal alliance supports the worldwide anti-nuclear work. The Nuclear Heritage Network is no label, has no standard opinion and no representatives. All activists of the network speak for themselves or for the groups they represent.


  1. 1.0 1.1 For protection against automatic email address robots searching for addresses to send spam to them this email address has been made unreadable for them. To get a correct mail address you have to displace "AT" by the @-symbol and "DOT" by the dot-character (".").